15-12-14

DIY | EEN ECHT DEENS TOETJE

OH DEER! Bijna kerstfeest. We gaan weer smullen dit jaar en zeker met dit lekkere Deense nagerecht. Rijstpudding met amandelen en kersensaus. Mmmmmmmm we kunnen niet wachten! Nu is de vraag hoe maken we dit heerlijke nagerecht.?


Wat hebben we allemaal nodig?
  • 3 dl water
  • 200 gram rondkorrelrijst
  • 1 liter volle melk
  • 1 vanille stokje
  • 1 eetlepel suiker
  • snufje zout
  • 1 ons hele gepelde amandelen
  • 2 dl slagroom
Wat gaan we doen?

Breng het water aan de kook, giet de rijst erin en en zorg dat je goed blijft roeren. Kook de rijst zo’n 3 minuten. Vervolgens doe je de melk en het merg uit het vanillestokje (dat je niet moet weggooien) bij de rijst en breng je de rijst opnieuw aan de kook. Wanneer dit allemaal gebeurt is zet je de deksel op de pan en laat je de rijst zo’n 30 tot 40 minuten zachtjes koken. Blijf regelmatig controleren of je rijst niet aanbrandt, door regelmatig door de pan heen te roeren. Vervolgens ga je de amandelen in stukken hakken, op één amandel na. Hierna voeg je stukjes amandel toe samen met de suiker en het snufje zout. Ook de hele amandel gaat in de pan, dit is iets typisch DEENS. Wie de hele amandel in de pudding vindt krijgt een kus van iemand aan tafel. Tot slot sla je de slagroom stijf en sla je hem luchtig door de pudding. Tot slot, de kersensaus.Wat hebben we nodig?
  • 250 gram ontpitte kersen
  • 2,4 dl kersensap zonder toevoegingen
  • 1 dessert lepel maïzena
  • 100 gram suiker
  • 1 vanillepeul (het gebruikte stokje van de rijstepap)
Gooi de kersensap, de suiker en het gespleten vanillestokje bij elkaar in de pan en breng het aan de kook. Roer er de maïzena doorheen en blijf roeren en koken totdat de saus helemaal helder is. Vervolgens haal je het vanillestokje uit de pan en giet je de kersen bij de saus. Warm ze goed op en serveer deze saus apart bij de koude pudding. 


(In Nederland is het vaak siroop in plaats van sap, in het geval van siroop kun je beter geen suiker toevoegen, wanneer je ongezoet kersensap kunt krijgen is dit een echte aanrader, heerlijk! In dit geval voeg je wel suiker toe.) 


TIP!! De leuke schaaltjes van Madam Stoltz zijn ideaal om dit nagerecht in te serveren! Ook heeft Madam Stoltz prachtige lepeltjes die leuk zijn voor bij het nagerecht. En voor de versiering van het nagerecht is het leuk om je uit te leven met allerlei verschillende soorten rood fruit! 

Veel kookplezier!!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten